OD SIJEČNJA PROMJENA CIJENE ODVOZA OTPADA U SPLITU

 

Split, 2. prosinca 2022.

 

Čistoća d.o.o. od siječnja 2023. godine započinje s primjenom novog cjenika javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Splita. Novim cjenikom korigira se samo varijabilni dio cijene javne usluge sakupljanja komunalnog otpada s dosadašnjih 0,022 kuna na 0,05 kuna po litri. Fiksni dio cijene za kućanstva ostaje 30,00 kuna bez PDV-a, odnosno 100,00 kuna bez PDV-a za pravne subjekte svih kategorija. Cijena odvoza u Splitu i dalje ostaje među najnižima u Hrvatskoj, a Čistoća će napokon ostvariti prijeko potrebna ulaganja u nove polupodzemne spremnike kako bi grad Split bio još čišći te pratio najmodernije ekološke standarde.

 

Ulaganje u polupodzemne spremnike diljem Splita omogućit će građanima bolje odvajanje otpada, a samim time i spriječiti daljnje povećanje cijena odvoza. Novim cjenikom uspostavlja se odnos fiksnog i varijabilnog dijela prema najboljim europskim standardima, tako da potiče građane na odvajanje otpada, a da pritom ukupna cijena za odvoz ne opterećuje značajnije kućni budžet. Primjerice, cijena odvoza otpada za tročlanu obitelj u Splitu trenutno iznosi 39,92 kune, a nakon povećanja će iznositi 50,64 kuna. Za usporedbu, cijena odvoza za tročlanu obitelj u Rijeci nakon povećanja iznosi oko 160,00 kuna.

Samu izgradnju infrastrukture Čistoća će osigurati sredstvima iz fiksnog dijela naknade, unutarnjim rezervama te sredstvima iz domaćih i europskih fondova. Korekcijom cijene na 0,05 kuna po litri, Čistoća će sredstva uložiti i u nabavku specijalnih vozila za pražnjenje polupodzemnih spremnika, uređaje za mljevenje otpada, baliranje reciklabilnog otpada, sustav elektronske evidencije pražnjenja, novi način upravljanja poslovnim procesima i druga učinkovita suvremena rješenja. Time će se istovremeno unaprjeđivati uvjeti za recikliranje  i stimulirati građane da odvajaju otpad još više i lakše kako bi se, među ostalim, smanjio pritisak na odlagalište na Karepovcu.

Trenutna stopa odvajanja otpada u Splitu iznosi 16,5%, dok je zakonski normativ minimalno 50%, što je moguće dostići jedino daljnjim investicijama u infrastrukturu. Zato su Čistoća d.o.o. i grad Split postavili fokus na odvajanje otpada te povećanje razine čistoće Splita, što je preduvjet za bolji život građana i održivi razvoj grada. Stoga zahvaljujemo građanima na suradnji i pozivamo ih da zajedno doprinesemo zajedničkom cilju – uređenom gradu s najvišim standardom čistoće i odvajanja u Hrvatskoj, ali i šire.

 

Zadnje novosti i obavijesti

Hidden script for title transfer