Objavljeno: 1. 8. 2023.

Čistoća Split poručuje: Iz Vašeg doma počinje čist Jadran!

Čistoća d.o.o Split i Grad Split u sklopu kampanje Odvoji, lako je, objavili su novi promotivni spot s naglaskom na onečišćenje mora. Zabrinjavajući trend prema kojem bi Jadransko more kroz dvadesetak godina moglo imati više plastike nego riba, građani Splita mogu usporiti pravilnim odvajanjem otpada. 

“Onečišćenje mora još je jedno od aspekata zagađenja kod kojeg je ljudski faktor presudan. Kroz novi promotivni spot također želimo pozvati građane da otpad odvajaju na za to predviđena mjesta i u odgovarajuće spremnike. Na taj način, otpad se pravilno zbrinjava i manje se zagađuje okoliš”, poručili su iz Čistoće d.o.o. Split

Istraživanja pokazuju da se više od 150 milijuna tona plastike nalazi u europskim morima, a Jadransko je treće po zagađenosti. Odbačena plastična boca u moru će se razgrađivati 450, a plastična vrećica i do 500 godina. Na alarmantne podatke utjecati mogu i sami građani, i to pravilno odlažući otpad. 

Podsjetimo, polupodzemni spremnici okosnica su novog sustava gospodarenja otpadom u Splitu. Na svakoj lokaciji građani mogu odložiti četiri vrste otpada. Papir pripada u spremnik s plavim poklopcem, biootpad u smeđi spremnik, plastika, metal i tetrapak u žuti, dok se miješani otpad odlaže u crni spremnik. 

Do kraja ljeta ove godine bit će ugrađeno 385 polupodzemnih spremnika po splitskim kvartovima, dok je sljedeće godine planirano postavljanje još 400. Stanovnici Plokita spremnike su dobili na 12 lokacija, na Kmanu su otvoreni na pet mjesta, Lovretu na osam, a u Bolu na devet lokacija. Spremnici su na raspolaganju i stanovnicima kotareva Varoš, Grad, Lučac Manuš, Bačvice i Spinut. Posljednji su otvoreni na Lokvama, Gripama, Kocunaru, Sućidru i Split 3

Sve dodatne informacije o odvajanju otpada možete potražiti na Facebook i Instagram stranici Čistoće d.o.o. Split.