Objavljeno: 27. 12. 2022.

Čistoća Split nabavila još jednu e-čistilicu koja će ubrzati čišćenje grada

Zadovoljstvo građana i čistoća Splita na prvom nam je mjestu stoga smo ovaj mjesec nabavili novi model e-čistilice. Za vozilo je obavljen tehnički pregled te dobivena prometna dozvola tako da s radom kreće već ovaj tjedan. Od ranije posjedujemo model čistilice 1.0 koji se pokazao vrlo zahvalan za čiščenje po suhom vremenu kada ga koristimo najmanje tri puta tjedno, a u jesenskom i zimskom periodu je vrlo pogodno rješenje za sakupljanje lišća. Upravo zbog praktičnosti čistilica, odlučili smo nabaviti novi, napredniji model i dodatno poboljšati usluge koje pruža naše komunalno poduzeće, izjavio je direktor Čistoće d.o.o Split Ivica Karoglan.

Novo vozilo za održavanje grada pod nazivom e-čistilica, model je Tenax Electra 2.0. Riječ je o kompaktnoj i 100% električnoj čistilici širine čišćenja dva metra, kapaciteta spremnika 1400 kilograma, autonomije rada od čak 10 sati te niskom razinom buke i nultom emisijom štetnih plinova. Cijena stroja je 1.038.721 kuna, a 40% nabavke sufinancirano je putem Fonda za zaštitu okoliša.

Zbog svoje okretnosti, dimenzija i performansi, idealna je za čišćenje užeg centra grada, pješačke zone, parkirališta odnosno urbanih područja gdje su potrebni manji strojevi. Zbog pogona preko električnog motora, ovo vozilo u transportu je nečujno, dok je u radnom modu razina buke minimalna, poručuju iz Čistoće d.o.o. Split.

U narednim mjesecima u planu je nabava dodatnih e-čistilica, ali i drugih strojeva, vozila i alata koji će olakšati prikupljanje i sortiranje otpada.

Podsjetimo, splitska Čistoća nedavno je na Plokitama završila s postavljanjem 12 polupodzemnih spremnika koji su zamijenili dosadašnje kontejnere. Njihovim otvaranjem započeo je u tom kvartu novi sustav odvajanja otpada. Upravo će stanovnici Plokita odvajanjem miješanog komunalnog otpada u crne, biootpada u smeđe, papira u plave te plastične, metalne i tetrapak ambalaže u spremnike sa žutim poklopcem, svojim primjerom pokazati ostalim splitskim kvartovima da je odvajanje otpada jednostavno, lako, ali i važno za budućnost svakog građanina Splita. U tijeku je postavljanje spremnika u drugim kotarima, a po završetku radova u njima će započeti primjena novog sustava odvajanja otpada, o čemu će građani biti pravovremeno obaviješteni.